Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Historische En Huidige Gegevens Over Opkomst Eu Verkiezingen

Verkiezingen Europees Parlement 2024: 69% opkomst, hoogste sinds 1979

Historische en huidige gegevens over opkomst EU-verkiezingen

Kijk terug op de opkomstcijfers van de afgelopen decennia en blik vooruit op de komende verkiezingen

De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is dit jaar een stuk hoger uitgevallen dan bij voorgaande edities. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat 69% van de stemgerechtigden hun stem heeft uitgebracht. Dit is het hoogste opkomstpercentage sinds 1979, toen de rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement voor het eerst werden gehouden.

Stijgende trend in opkomst

De opkomst bij de Europese verkiezingen is in de loop der jaren geleidelijk gestegen. In 1979 was het opkomstpercentage nog slechts 63%. Bij de laatste verkiezingen in 2019 was dit al gestegen naar 51%. De toename in opkomst dit jaar is dus een voortzetting van deze stijgende trend.

Bevolkingsgroepen met hoge opkomst

De opkomstcijfers variëren per land en bevolkingsgroep. Over het algemeen is de opkomst hoger onder ouderen, hoger opgeleiden en stedelijke bewoners. Ook in Nederland is dit terug te zien. De opkomst in de grote steden ligt gemiddeld hoger dan in de kleinere steden en dorpen.

Belang van hoge opkomst

Een hoge opkomst is belangrijk voor de legitimiteit van de Europese verkiezingen. Het zorgt ervoor dat de samenstelling van het Europees Parlement een goede afspiegeling is van de Europese bevolking. Daarnaast kan een hogere opkomst zorgen voor meer vertrouwen in het Europese project.

Vooruitblik 2024

De volgende verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats in juni 2024. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de opkomstcijfers dan zullen zijn, maar de stijgende trend van de afgelopen jaren geeft aanleiding tot optimisme. Een hoge opkomst zal cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat de toekomst van Europa door een representatief parlement wordt vormgegeven.


Komentar